Drvene kuće

Drvene kuće

Kažu da svaka osoba za vrijeme svog života treba da sagradi bar jednu kuću.

Kuća, kao simbol zaštite, sigurnost i udobnosti, predstavlja Vašu ličnu oazu mira, i asocijaciju odmora od posla i dnevnih obaveza.

Pored navedenih, postoji čitav niz razloga koje treba uzeti u obzir prilikom gradnje svoje kuće.

U narednih nekoliko rečenica navešću neke od prirodnih prednosti drvene kuće, nekoliko osnovnih tehničkih karakteristika kao i razloge zašto izabrati DRVO, kao gradivni materijal.

Iako područje čitavog Balkana, predstavlja pravo prirodno bogastvo crnogoričnog i bjelogoričnog drveta, danas i dalje nije dovoljno zastupljen trend gradnje od drveta. U Bosni i Hercegovini, drvna industrija predstavlja industrijsku granu u najvećoj ekspanziji, zahvaljujući visokom kvalitetu, dostupnosti kao i cijeni same drvne sirovine.

Kao i zidana kuća, trebamo poći od temelja, gdje jedinu razliku vidimo što kod drvene kuće ne koristimo standardne armaturne spojnice, već metalne nosive profile, koji služe kao osnova montaže drvenog nosivog stuba.

Ono što u najvećem dijelu diktira cijenu gradnje drvene kuće, koja je u većini slučajeva niža nego cijena zidane kuće, jeste sam stepen zidne izolacije.

Naše iskustvo je pokazalo da je najoptimalniji omjer, imajući u vidu odnos cijene i raspoloživih materijala sledeći: sa vanjske strane kuća se oblaže drvenim poluoblicama od crnogoričnog drveta, koje na svojim ivicama posjeduje upadnice, te se tako na najbolji način spaja sa poluoblicom iznad/ispod nje. Unutrašnji zid je rađen od čistog drveta debljine 18mm, takođe od crnogoričnog drveta, bez čvora, lameliranog i osušenog na optimalni nivo vlažnosti drveta (10-12%).

Unutrašnjost zida je ispunjena paropropusnom folijom te stiroporom debljine 10 cm. Ovakvom kombinacijom postižete fantastičan energetski učinak, sa uvijek optimalnom sobnom temparaturom, bez obzira na vanjske uslove.

Prednost drveta ogleda se u činjenici da u danima visoke vlažnosti upija višak vlage iz vazduha, te tu istu vlagu ispušta kroz prirodne pore drveta, u danima visokih temperatura.

Naravno, moguće su kombinacije sa stepenicama, spratnosti, a u kombinaciji sa drvenom kliznom stijenom dobijate pravi ambijent  izgrađen od prirodnog materijala, sa dovoljno dnevnog svjetla.


DODATNE FOTOGRAFIJE
Proizvodi

Kontakt info

DRVO-OBRADA  d.o.o.
Posavska 19
74450 Brod
Republika Srpska, BiH

GSM: +38765/494-918
          +38765/823-664
Email: drvoobrada@yahoo.com